Politic

Stat vs privat

În inconștiența lor unii politicieni și ”jurnaliști” au un discurs care învrăjbește angajatul de la stat împotriva celui de la privat (și invers, evident). Cei de la stat sunt toți niște incapabili corupți care nu își dau seama că trăiesc pe spatele privatului. Cei de la privat sunt niște ahtiați dupa bani, fac tot ce pot să inșele statul, majoritatea lucrează pentru multinaționale puse pe jefuit România (se știe clar că tot ce fac multinaționalele e să duca banii românilor către patronii străini).

Cei care cred așa ceva sunt manipulați. Da, exista corupți și oameni care încalcă legea și de o parte și de alta. Dar asta nu e majoritatea. Și la televizor când te uiți la știri zici că trăim în cea mai nesigură țară din lume, crime și furturi peste tot, dar ce te faci cu realitatea de zi cu zi?

Pentru a aduce aminte, relația dintre stat și privat ar trebui să fie una de simbioză. Privatul se pricepe foarte bine la făcut bani. Cand un (adevărat) manager privat vede că ceva nu funcționează cum trebuie, daca nu reușește să repare ușor nu are nici cea mai mică jenă să dea afara persoanele neproductive, să înlocuiască tehnologia, să ia orice decizie pentru a își menține afacerea competitivă și profitabilă. Nu reușește – dă faliment – e zburat de pe piață de alții care au făcut ceva mai bine decât el. Statul se pricepe foarte bine la a asigura servicii necesare tuturor. Oamenii (indiferent unde lucrează) au nevoie de medici, profesori, polițiști, procurori, de diverși funcționari etc. Toate societățile bazate doar pe stat au dat faliment – oamenii nu sunt performanți dacă nu au de ce. Pe de altă parte nici societățile bazate majoritar pe mediul privat nu o duc prea bine. Vezi situația învățământului și sănătății din SUA. Doar o sprijinire reciprocă duce la progres durabil. Ceea ce nu e cazul în România.

Și la noi e o relație de influențare reciprocă, dar de multe ori nu e sprijin. Schimbări dese de fiscalitate, joaca cu salariul minim de parcă ar fi un buton de care întorci cum vrei, ignorarea cerințelor mediului de afaceri (infrastructura, predictibilitate, investiție în educație pentru forță de muncă mai bună) – toate sunt probleme majore. Asta duce la un mediu privat anemic. Agricultură, industrie, servicii – toate sunt la un nivel foarte scăzut față de potențialul țării. Asta duce la un PIB mic, iar asta duce la un stat subfinanțat. Care profesioniști adevărați ar vrea să lucreze într-un învățământ, sistem de sănătate, justiție etc. pe un salariu care nu îi asigură un trai decent? Sunt buni profesioniști in fiecare din instituțiile statului, iar acelor oameni ar trebui să li se ridice statui. Dar din câte am vazut.. sunt minoritari. Asta duce la un stat exact ca mediul privat – anemic si mult sub potențial.

Totuși, un atribut forte al mediului privat e adaptibilitatea. Așa a apărut adevăratul stat paralel. Învățământul de stat e de slabă calitate? Facem învățământ privat. Se aplică regula cererii și ofertei. Găsești și fabrici de diplome pentru cine vrea, găsești (dacă cauți destul de bine) și școli de calitate. Respect enorm de mult polițiștii, consider că majoritatea sunt cinstiți și vor să ajute oamenii, dar sunt insuficienți, prost platiți și de multe ori nerespectați. Din cauza asta avem una din cele mai înfloritoare industrii de pază și securitate din Europa. Găsești spitale private până și pompieri privați. Distracția se termină însă la justiție. Avocații sunt privați, dar noțiunea de procuror privat nu prea are logică. De bine de rău statul român consider că are o justiție funcțională. Și ea este subfinanțată, lentă, cu problemele ei, dar în general își îndeplinește funcția.

Și aici am ajuns la protestele din această perioadă. O parte din țară spune că e un dezastru ce se întampla, alta că e un lucru normal și foarte bun, iar o altă parte e complet indiferentă. Personal fac parte din prima categorie, am mers și voi merge la proteste cât voi putea. Nu prea sunt șanse să convingi persoane din a doua și a treia categorie, știu, am încercat. Dar pot deduce ce se va întampla dacă  ăștia de protestăm avem dreptate (toți politicienii de la putere  spun că nu avem, dar dacă totuși avem?). Va câștiga teren justiția paralelă. Poartă mai multe nume: mafie, clanuri – mai tehnic criminalitate organizată. Cum avem conceptul în IT ”crime as a service”, așa va fi și la noi (există deja, dar se va dezvolta enorm). Se pot da exemple în neștire, să dau și eu unul. Prietenă/soție/fiică violată. Acuzatul aduce trei prieteni care jură că au jucat poker toată noaptea (nu riscă mare lucru cu marturia mincionasă – mulțumim domnului T.. hmm.. nu avem voie să spunem nume că riscăm pușcaria). Acuzatul scapă (dupa ce a stat și cu un zâmbet îngăduitor la marturia victimei că deh – devine legal). Pe scările tribunalului așteaptă un domn la costum, foarte prezentabil, cu o oferta pentru victimă (sau pentru soț/tată etc.). Rupt picioarele acuzatului – x ron. Castrare cu barosul 2x ron. Taiat diverse membre, mutilare – toate pană la crimă, puse frumos ca într-un meniu, la alegere. Sună S.F.? De ce, cu un avocat bun (pe care și-l permite) și puțină grija (nici martorii nici înregistrările video nu vor conta prea mult) nu riscă aproape nimic. Definiția unui business de succes – win/win situation, banii (neimpozabili) sunt bani, riscul mic, se merge pe recomandări, de ce să nu mearga? Sunt curios cum vor evolua ca business. Probabil o perioada de ”capitalism sălbatic” – până la suprasaturarea și stabilizarea pieții. Apoi o perioada de calm cu mici ”hostile takeovers”, poate chiar din afara țării – eu pariez pe o sucursală locală a mafiei rusești. Apoi statul în sfârșit va reacționa (când tot mai mulți membri de partid vor observa că noua justiție privată raspunde doar banilor indiferent de culoarea politică). Va reacționa cu mult PR (protejam românii de mafie) dezvoltând puterea actualului DIICOT, dar de data asta păstrînd totul sub puterea politică (dacă avem dreptate și parlamentul chiar distruge justiția de dragul membrilor de partid și clientelei, garantat nu vor mai dori întoarcerea la o justiție independentă). Și astfel se ajunge la o nouă poliție politică. Care probabil chiar va fi eficientă împotriva mafiei, întrebarea e ce va face politicul care se trezește cu o rețea dezvoltată de polițiști și procurori, aserviți politic, dar fără mafii de eliminat. Un pronostic al meu ar fi ceva ce s-a întâmplat de curând la turci: eliminarea  opoziției, jurnaliștilor incomozi, și practic orice fel de persoană care e impotriva sistemului (mai ales din armată, poliție, intelectuali etc.).

Sper să mă înșel, dar dacă voi vedea că se înmulțesc de zeci de ori știrile despre mafioți români.. ura și la gară.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.