Diverse

Nu ai votat? Esti un prost!

Si nu, nu vorbesc peiorativ. Si nici nu simt nevoia de a fi prea diplomat. Dar totusi o demonstratie in sprijinul afirmatiei e necesara. In primul rand, atunci cand intri in bloc, apoi intri in lift si apesi butonul pentru parter – nu esti prost, doar ai gresit. Cand ti-ai incuiat cheile in masina, cand ai plecat la cumparaturi fara portofel – nu esti prost, ai gresit, se mai intampla. Cand esti la scoala, te scoate profesorul la tabla si te intreaba cat fac 24+39 – tu stai si te gandesti si spui 53.. tot nu-i bai. Profesorul insista ca totusi, ai voie sa intrebi un coleg, sa scoti un calculator,  poti sa cauti si pe google daca vrei, dar sa dai cu siguranta un raspuns bun. Daca dupa aceea dai tot raspunsul gresit.. imi pare rau, esti prost. Cand acorzi intreaga atentie unui subiect nu prea complicat si de mai multe ori ajungi la o concluzie gresita, cel putin eu te consider prost.

Asadar, de ce e important sa votezi? Pentru ca respectivii oameni vor lua decizii pentru tine. Iti vor afecta satul, orasul, tara in orice fel vor dori ei.  Presedintele de exemplu stabileste politica externa a tarii, oricand se poate trezi ca e mare fan China sau Rusia si da-i incolo pe occidentali cu valorile si bunastarea lor cu tot. Pana la urma si in Rusia si in China politicienii cu tot cu clientela lor o duc cat se poate de bine, de ce nu ar beneficia si ei de tratament preferential? Daca se va ajunge la un razboi (sunt multi istorici in ziua de astazi care considera un razboi major destul de iminent) – politicienii vor decide daca intram in razboi, si daca intram, alaturi de cine intram. Stiu ca e greu cu geografia, dar distanta intre Bucuresti si Alepp (unde se omoara sirienii) plus distanta intre Bucuresti si peninsula Crimeea (unde conform Rusiei nu se omoara nimeni) da aproape exact distanta Bucuresti – Paris. Suntem mult mai aproape de razboi decat credem.

Din pacate acum tara e impartita in trei. Cei pro PSD, cei anti PSD si cei ce nu vor sa se amestece in mocirla asta. Indiferent daca esti pro sau contra, indiferent de unde te informezi – a nu vota din motive de dezgust fata de clasa politica este o prostie. In general, numarul de politicieni bine intentionati, onesti si integri, oameni care merita votati e nesemnificativ comparativ cu restul ofertei. Peste 90% din ocaziile de a vota sunt de genul ‘raul cel mai mic’. Chiar daca un vot aparent nu iti afecteaza prea mult viata ta de zi cu zi – cum se intampla ca progresele de dupa ’89 sunt cu mult mai mici decat ne asteptam? Unde sunt autostrazile, sistemul public de sanatate, invatamantul? Stiu ca politicienii ar arata catre Soros, Basescu, multinationale, state paralele, state straine etc. Adevarul e ca cei de la butoane (parlament, presedinte,  guvern, justitie) sunt responsabili de dezvoltarea tarii. Stiu ca e grea treaba cu istoria (cine o mai fi inventat-o) dar uite un exemplu. Caile ferate romane au avut o crestere exploziva in 1864-1880 – doar 16 ani.Vorbim de  mii de km construiti intr-o perioada in care mana de lucru nu se compara cu cea de astazi (majoritatea erau tarani analfabeti), productivitatea de asemenea (nu aveau tehnologia actuala) practic totul era realizat mult mai greu. Azi in cat timp s-ar construi asa ceva? Diferenta e strict in politicieni – parlamentul a votat si sprijinit acea dezvoltare, astazi.. ce face parlamentul?

In votul fiecaruia (chit ca e votul de a alege raul cel mai mic) sta ori bunastarea viitoare a tarii, ori scufundarea ei in mocirla. Si daca mizezi ca pleci din tara – chiar nu iti pasa de nenorocitii care raman aici? Tot ce trebuie sa faci e sa urmaresti din cand in cand stirile, sa vezi cine ce a mai facut (e un principiu bun sa votezi pe baza realizarilor, nu a promisiunilor) si intr-o duminica oarecare, o data la cativa ani, sa aloci jumatate de ora votatului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.